Интересно и полезно

Игри от миналото

Забавни детски игри от миналото

Игри от миналото ни – вълшебното детство
Ръбче
Колко топки сте спукали на тази игра? Всъщност, помня, че нямаше блок или къща, пред която да нямаше деца, които се опитват да уцелят ръба на тротоара и да хванат, връщащата се топка. И ти правеше така, нали?
Федербал
Неповторимо удоволствие ни доставя тази игра. Играта с перцето е много завладяваща за малки и големи .

Приказки в полза на характера на детето

Приказките в полза на характера на детето
Приказките носят радост в живота на детето. Радостта идва от изкуството, а приказките са продукт на изкуството. Всяко едно изкуство, продукт на въображението, има силата да стимулира и развива креативните способности в човека. Малкото дете, сблъсквайки се с това изкуство, се докосва до света на въображението, а това му носи радост.
Приказките задоволяват игривия дух на детето. Фолклорните предания са измислени от хора в примитивен етап, когато целият свят е една сфера от чудеса. Малките деца са на същия този етап. Те вярват, че светът е изпълнен с живот, красота и чудеса. Приказките подхранват въображението на малките, които не познават закони и правила. Те са изцяло в хармония със света, където нещата просто се случват. Те обичат приказните земи, където времето е спряло, където проблемите избледняват, където младостта е вечна, където нещата винаги се получават добре.
Приказките дават на децата силата прецизно да изследват, да визуализират. Това е литература, която предлага естествено обучение. В детството запознанството с естествените предмети от всекидневния живот представлява особен интерес. Приказките също така засилват силата на емоциите, развиват въображението и тренират паметта.
Ето тук може да откриете много интересни приказки

Занимателни игри за деца

Занимателни игри

Занимателни игри за развитие на детското мислене
Тези развлекателни задачи са предназначени да развиват мисленето на децата на 2-3 годишна възраст. С тяхна помощ децата ще усъвършенстват възприятията си и ще изострят вниманието си.
Преди да започнете, покажете и обяснете на децата как се изпълняват задачите, а ако е необходимо помагайте им при изпълнението първоначално.

6 причини да четем на децата си

6 причини да четем на децата си

6 причини да четем на децата си
1. Приказките развиват въображението.
Светът около нас се фокусира най-вече върху визуалното. Възприятието на детето се залива с цветове, форми, движения, които почти не оставят място за въображение. А децата ИСКАТ да фантазират. Може и да сте забелязали, че дори и да купите на малчуганите най-шарените, шумни и скъпи играчки, след пет минути те ще са омръзнали и малките ще търсят други забавления. Ще намерят дълга занимавка в съвсем прозаични премети – щракаща химикалка, пакет чинийки за еднократна употреба или дори в кашона на скъпата играчка. Обичайните неща, използвани по необичаен начин, стимулират въображението. Също както и приказките. Чрез приказките децата фантазират и развиват мозъчетата си. Учат се да са любознателни за света около себе си. Взимат пример от любими герои за това, как се излиза от трудна ситуация. Представят си характери, взаимодействия, места. Въображението е ключово за качества като креативност, съобразителност, любознателност – все важни за бъдещото им образование и дори професионална реализация.

 

Агресията при децата

Агресивното и невъзпитано дете на детската площадка става агресивен и невъзпитан възрастен в обществото

Агресивното и невъзпитано дете на детската площадка става агресивен и невъзпитан възрастен в обществото
Детството е най-често обсъжданият житейски етап от психолозите. Те вярват, че повечето от проблемите на човека като възрастен водят своето начало именно от детството му. Затова, ако сте посещавали психоаналитик, със сигурност ви е разпитвал по този въпрос. Това е така, защото през първите години от живота си човек изгражда своето отношение към света, както и характера си като цяло. Оформянето на личностния характер е плавен процес, който се осъществява най-вече чрез посланията, които получаваме от родителите, близките, учителите, приятелите. Продължение на статията, може да прочетете тук

Как да накараме детето да ни слуша? Как да постигнем добра комуникация с детето?

Как да накараме детето да ни слуша? Как да постигнем добра комуникация с детето?


Този въпрос вълнува родители, но и специалисти. Замислете се кога вие слушате другия? Не е винаги, нали? Децата също мислят за много неща и понякога това, което казва родителят или учителят, не е в техните приоритети. Самото слушане, често всъщност е изпълняване на нещо, което казваме на детето, някакъв вид инструкция или обяснение.
Не започвайте да говорите, преди да сте насочили вниманието на детето върху себе си, снишете се до неговото ниво и леко го докоснете. Погледнете го в очите. Изчакайте, докато погледне към вас. След това започнете да говорите. Ако по някаква причина не можете да направите това-ако сте в колата например, -уверете се, че сте привлекли вниманието му, като го попитате: “Мога ли да ти кажа нещо?
-Не повтаряйте едно и също.
-Изразявайте се с по-малко думи.
-Погледнете от неговата гледна точка.
-Включете го в решенията.
-Успокоявайте, не възпламенявайте.
-Създайте установен ред.
-Бъдете пример за активен слушател.