Безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 8 год в периода м.септември-м.ноември 2020г.

Процедурата е част от програмата на Министерство на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания и поставянето на силанти – „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България“.

Списък на лекарите по дентална медицина от област Бургас, които извършват силанизацията по НП. ЛЕКАРИ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА

Повече информация може да откриете на страницата на програмата https://www.oralnaprofilaktika.bg/

Обяснението на зъболекарите за силантите е, че постоянните зъби са предразположени към появата на кариеси. Зъбите имат вдлъбнатини и фисури (цепнатини), в които може да се задържи храна и да се развият бактерии. Идва въпросът дали това не може да се предотврати чрез правилно миене на зъбите? За съжаление особената форма на някои зъби пречи на влакънцата на четката за зъби да премахната изцяло храната и плаката от тях. За да се предотврати развиването на кариес, стоматолозите препоръчват силанизиране на зъбите. Силанизирането представлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби със специален пластичен композит.