В навечерието на най – светлият християнски празник Рожество Христово децата, родителите, екипът на група“Слънце“ и медицинската сестра Йорданова се включиха с голям ентусиазъм в коледната работилница за изработване на традиционна българска сурвачка.
Децата и техните родители вложиха много творчество и старание, ръководейки се от народната традиция. Въпреки, че повечето от родителите нямаха възможност да присъстват на работилницата те се включиха от дома, като подготвиха заготовките за сурвакниците със своите деца. Изпекоха колачета,подготвиха нанизи със пуканки , люти чушки и ошаф, за да има берикет по нивята. Сплетоха сурвачките с червени конци и различни цветове прежда, които имат определена символика.
Малките „Слънчица“ поздравиха своите родители със сурвакарски наричания, които имат смисъл на благословии за здраве, щастие и благополучие през новата година.
Коледната работилница е част от Мини-проекта“Традиции и обичаи“ на група „Слънце “ , които цели да съхрани автентичните ни обичаи и традиции, които заедно да предадем на най-малките за магията на българския фолклор и магичната пръчка на българите-сурвакницата!